Diş implantı tedavisinin uygulandığı bazı durumlar şu şekildedir;
Alt veya üst çenesinde hiç dişi olmayan kişilere uygulanabilmektedir. Tam protez kullanımının gerçekleşemediği durumlarda ve kemik erimesi sorununda da dişlerin uzun ömürlü olarak çeneye sabitlenmesi sağlanabilmektedir.
Takılıp çıkartılabilen bir hareketli protez kullanımının yerine diş implantı daha sağlıklı bir çözüm sunabilmektedir. Özellikle büyük azı dişlerin kaybında arka bölgenin dişsiz kalması durumunda diş implantı tedavisi sağlıklı sonuçlar sunar.
İmplant üzerine sabit bir köprü de yapılabildiği için hareketli protezlerin yerine tedavi olarak tercih edilmektedir.
Sadece tek bir dişin kaybı durumunda her iki yan dişlere herhangi bir işlem yapmadan eksik dişlerin tamamlanması için implant tedavisi uygulanabilir.
Dental implantoloji tedavisinin uygulanabilmesi için belirli periyotlar izlenmesi zorunludur. İmplant diş tedavisi hastanın muayenesi ile başlamaktadır. Genel diş ve sağlık kontrollerinin yapılması neticesinde hastanın implant tedavisi için uygun olup olmadığı belirlenmektedir. Ağız içinin ve diş ile çene yapısının genel durumu kontrol edilerek uygulanacak olan implantın uzunluğu ve tipi diş hekimi tarafından muayene aşamasında belirlenmektedir.
İmplantı yerleştirilmesi işlemine operasyon adı verilmektedir. Bu noktada lokal anestezi yapılarak implantın çeneye yerleştirilmesi işlemi yapılmaktadır. Uygulanacak olan implantın sayısına göre değişen süre ortalama olarak 30 ile 90 dakika kadar sürebilmektedir.
Hastaya implant uygulaması yapıldıktan sonra çene kemiği ile implantın yerleşmesi için belirli bir süre beklenmesi zorunludur. Bu süre hastadan hastaya göre değişiklik gösterebileceği gibi ortalama olarak 3 ile 6 ay arasında bir sürede iyileşme tamamlanmaktadır.
Hastaya implant kaynama sürecinde eğer gerekli görülür ise geçici bir protez de yapılabilmektedir. Ancak hastanın kemik ile implantın kaynama sürecinde beslenmesine çok dikkat etmesi gerekmektedir.
Diş hekiminiz implant uygulamasının ardından belirli aralıklar ile sizleri çağırarak kemik ile implantın iyileşme durumunu ara ara kontrol edecek ve gerekli görürse röntgen isteyebilecektir.
Kaynama ve iyileşme sürecinin tamamlanmasının ardından ikinci aşama olan implantın üst yapısının yerleştirilmesi uygulanmasına geçilmektedir. İmplantın etrafı tamamen sağlıklı kemik ile sarıldığı zaman üst yapı da yerleştirilerek son aşama için diş hazır hale getirilmektedir.
İmplantın üst yapısının ölçüsü alınarak diş protezi yapılır. Diş protezi takma işlemi de gerçekleştikten sonra dental implantoloji tedavisi sağlıklı bir şekilde sonlandırılmaktadır.
Diş implantı diş kayıplarının meydana gelmesinde tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Özellikle fizyolojik olarak meydana gelen kemik erimeleri sorunlarında çene kemiğinin seviyesi ve hacminde de azalmalar meydana gelebilmektedir. Bu durumdan kaynaklı olarak diş protezi kullanımı yeterli bir verim sunamamaktadır. Çiğneme ve konuşmada problemlerin de çıkmasına neden olan durumun giderilmesi için dental implantoloji tedavisi tercih edilmektedir.
Çocuklar için dental implantoloji uygulaması yapılabilmektedir. Ancak çocukların yaşı ve çene yapılarının gelişimini tamamlamış olması gerekmektedir. Bunun için çocukların ergenlik ve büyüme çağını tamamladıktan sonra implant tedavisinin yapılması daha sağlıklı bir çözüm olacaktır.
Çoklu diş eksikliğinde implantlar arasında köprü yapılması gerekmektedir. Ancak dişler için köprü veya tek tek implant yapılıp yapılmayacağı sadece muayene sonrasında diş hekiminiz tarafından alınacak karar ile belli olmaktadır.
Damak protezi kullanan kişiler yani komple dişsiz olan kişiler için de dental implantoloji tedavisi yapılabilmektedir. Özellikle çıkartılıp takılan protez kullanan kişiler için implant tedavisi daha konforlu ve sağlıklı bir çözüm olacaktır.
Bazı rahatsızlıklardan dolayı herkese implant tedavisi uygulanamayabilir. Özellikle sağlık problemlerinden kaynaklı olarak implant uygulamasının yapılması sakıncalı olabilmektedir. Dental implantoloji tedavisinin uygulanamadığı durumlar şu şekilde sıralanabilir:
Kalp rahatsızlığı olan kişilerin genel kontrolünden sonra implant uygulamasının yapılıp yapılmayacağına karar verilmektedir.
Kan pıhtılaşma sorunlarının yaşandığı durumlarda implant uygulaması gerçekleştirilmemektedir.
Romatizmal hastalıklara sahip olan kişilerin hastalık düzeyleri sonucu tedavinin uygulanıp uygulanmayacağına hekim tarafından karar verilmektedir.
Şeker hastalığına sahip olan ve kontrol altında olmayan diyabet sorunu yaşayan kişilere implant tedavisinin uygulanıp uygulanmayacağına hekim tarafından karar verilmektedir.
Kişinin çenesindeki kemik yapısı eğer tedavi için uygun yapıda değil ise implant tedavisi mümkün değildir. Ayrıca çenenin yetersiz ve anatomik olarak riskli olması da yine dental implantoloji tedavisinin uygulanmayacağı durumlardandır.
İmplant tedavisi sonrasında ağız içi temizliğinin yapılması oldukça önemlidir. Ancak kişi tedavi sonrasında ağız içi temizliğini yapamayacak durumda ise yine implant tedavisi önerilmemektedir.
İmplant diş tedavisi sırasında sadece operasyon aşamasında lokal anestezi uygulanarak tedavi yapılmaktadır. İmplant tedavisi uzun süren ve karmaşık bir dizi işlemi beraberinde getirebilir. Lokal anestezi uygulaması ile implant takıldığı için operasyon sırasında herhangi bir şekilde rahatsızlık veya ağrı hissedilmemektedir.
Ancak bazı hastalara genel anestezi de yapılabilmektedir. Operasyon sonrasında çene kemiği ile implantın kaynama sürecinin daha kaliteli ve konforlu bir şekilde atlatılması için doktorun tavsiyesi ile ağrı kesiciler kullanılabilmektedir.
Hastanın sağlık koşullarına göre operasyon süreci farklılık gösterebilmektedir. Ancak iyileşme sürecinin ardından birkaç seanslık tedaviden sonra implant üzerine protezler yerleştirilmektedir.
İmplant tedavisi hastanın durumuna ve uygulanacak olan implant sayısına göre değişiklik gösterecektir. Özellikle çene kemiğinin kalitesi iyileşme sürecini yakından ilgilendiren etkenlerden biridir. Ancak implant yerleştirildikten sonra kaplamalar takılana kadar ortalama olarak 3 ay kadar bir iyileşme sürecinin bulunduğunu söylemek mümkündür. Bazı hastalar bir ay içerisinde iyileşebilirken kimi hastaların çene yapısının 6 ay içerisinde iyileştiği de bilinmektedir.
Dental implantoloji tedavisinde sadece tek bir diş için işlem yapılmasının yanı sıra bazı kişilerde her bir diş için ayrı ayrı implant tedavisi uygulanmaktadır.
Dental implantoloji tedavisinin iyileşme süresi her zaman dikişsiz implant uygulamasında ¼ oranında daha az olabilmektedir.
Diş implant fiyatları 2022 yılı için kaç adet uygulama yapılacağına göre farklılık gösterebilmektedir. Uzun süreli bir tedavi olmasının yanı sıra diğer diş tedavi yöntemlerine göre daha yüksek ücretlere sahip olabilmektedir. Ancak dental implantoloji tedavisinin ömür boyu kullanım sunduğu düşünülürse kişilerin diş sağlıkları için yaptıkları yatırımın karşılıklarını aldıkları bilinmektedir.
Dental implantoloji tedavisinin pek çok avantajı bulunmaktadır. Özellikle protezlerin hareketli olduğu durumlarda protez kullanımını tamamen ortadan kaldırabilmektedir. İmplantlar ömür boyu olacak şekilde kullanılabilmektedir. Ayrıca dişleri sabitlemek için implant dışında farklı bir ek malzeme kullanılmamaktadır.
Diğer doğal işler ile aynı fonksiyona sahip oldukları için normal dişlerin kullanımı gibi herhangi bir zorluk çıkartmaz. Maliyet olarak yüksek ücretlere sahip olsa da her zaman uzun süreli kullanımdan dolayı dental implantoloji tedavisi önerilmektedir.